Moravskými vinohrady

12. 9. 2015

Vinohrad u Velkých Bílovic

Když se na sklonku léta začne ochlazovat a vítr fouká ze strnišť, na jihu Moravy tou dobou dozrává vinná réva. A to je skvělá příležitost vyrazit na toulky mezi vinohrady. V čase vinobraní je totiž mnoho vinných sklepů otevřených. Je to výborná šance ochutnat čerstvé sladké hrozny, hroznovou šťávu a velmi decentně i úspěšné vzorky z minulých let. :-) Ročník 2015 je zvlášť slibný. Teplé léto přispělo k mimořádné cukernatosti hroznů, ať bílé či červené, byly tak sladké!

Naplánovali jsme si pohodový výlet přes známé sklepní uličky ve vinařských obcích v mikroregionech Modré hory, Podluží a v kraji pod Pálavou. Naši cestu lemovaly nekonečné vinice obsypané neuvěřitelně plnými hrozny. V každé obci byla šance na zastavení u některého z vinařů.


Rozhodně jsme nebyli sami, kdož se vydali za vinařskou turistikou. Potkali jsme spoustu dalších cyklistických i pěších návštěvníků kraje. Poznat to bylo již ráno ve vlaku. Jedinou „vadou na kráse“ výletu bylo, že nikde nebylo možné se najíst, skoro v žádné obci na trase restaurace totiž nevaří a nebo měli obsazeno. Občerstvení jsme našli až v Rakvicích v pěkné pizzerii.

U dobrého jídla padl návrh dojet společně na vlak až Vranovic, odkud jezdí méně turisty naplněné vlaky. Těch 25 km navíc (polovina nás však dojela až do Brna…) jsme všichni dobrovolně vzali trochu sportovnějším tempem :-) bez dalších zastávek u vinných sklepů. A že jich cestou ještě bylo… Strávili jsme krásný den babího léta v nádherném kraji. Ale vrátíme se sem určitě dříve než za rok. Vždyť to tady na jaře tak krásně kvete. Ale to až nejdříve za půl roku. (Jára K.)

Fotogalerie: Jaromír Krejčí a Jana Pavlusová, Pavel Tymeš (doporučený hudební doprovod) :-)

Trasa: Zaječí – Velké Pavlovice – S. R. Kraví hora – Bořetice – Vrbice – Čejkovice – Starý Poddvorov – Moravský Žižkov – Velké Bílovice – Podivín – Rakvice (53 km) – Přítluky – Milovice – Dolní Věstonice – Strachotín – Pouzdřany – Vranovice (78 km)